Browar Pinta, Wieprz. Kod kreskowy: 59082528643861).
Piwo uwarzone według receptury Pawła Twardaka, zwycięzcy Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 2019. Pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Carapils; chmiel: Iunga (PL), Amarillo (USA), Nelson Sauvin (NZ); drożdże SafAle US-05.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 12,0% wag. Warka do: 23.12.2020.
Barwa złocista, zamglona.
Piana biała, obfita i stosunkowo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do grubego kożucha. Obfitą koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach chmielowy z wyrazistymi cytrusami i tropikami. Wyczuwa się też małe co nieco nafty, ziółek i żywicy.
Smak owocowy. Cytrusowy kwasek z grejpfrutem na czele, owoce tropikalne z mango i ananasem. Nutka nafty i słodowość na średnim poziomie. Goryczka ziołowo - żywiczna, całkiem przyjemnie pieszcząca kubki smakowe. Piwo bardzo dobre i pijalne oraz orzeźwiające, acz wybitne nie jest moim zdaniem.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
20/04/2020