Pinta - Oto Mata IPA

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Skład: słód Weyemann, pilzneński premium, płatki ryżowe, Carapils; chmiele: Pacifica (NZ), Simcoe, Mosaic (USA), Galaxy (AUS); drożdże: Safale S-04.

Zawartość alkoholu: 5,2%, ekstraktu: 14%.

„Rok 2013, marzec. Gdy w Japonii zakwitły wiśnie my w Polsce fermentowaliśmy pierwszą porcję Oto Mata IPA. Używając ryżu, bardzo jasnego słodu i chmielu z Antypodów stworzyliśmy piwo subtelne w wyglądzie, lecz silne w charakterze. Tak sobie wyobrażamy Japonię. Taka jest Pinta Oto Mata IPA.”

Barwa ciemno słomkowa.

Piana biała, średnio obfita. Dość szybko opada do minimalnej, ale trwałej warstewki, ładnie przy tym oblepiając szkło.

Nasycenie średnio mocne. Czuć lekkie szczypanie na języku.

Zapach wielce delikatny. Nieco nutek żywicznych i owocowych.

Smak intrygujący. Początek lekko słodkawy, przechodzi w nad wyraz przyjemną goryczkę, gdzie prym wiodą nuty żywiczne. Następnie pojawiają się cytrusy z odrobiną kwasku. Zakończenie gorzko słodkie, całkiem fajnie zharmonizowane. Moim skromnym zdaniem rewelacja. Piwo warte spróbowania i powtarzania. Na nadchodzące upały jak znalazł. Nad wyraz rozkosznie orzeźwia. Polecam.

Oczywiście 10 punktów.

Opinia: Sten
21/04/2013



Wczoraj spożyłem i się zachwyciłem. Wszystko jak w opisie u Stena, może oprócz zameldowania przez niego o delikatnej słodyczy wyczuwalnej na początku. Ja miałem odczucie krańcowo odmienne bo pierwsze wrażenie to mocna wytrawność. Ale może to przez to, że podświadomie spodziewałem się po landrynkowo pomarańczowej etykiecie jakiejś słodkości.

Z tym, że ani subtelna słodycz ani dominująca wytrawność niczego nie zmienia - dla mnie prym wiodą kapitalnie dobrane chmiele całkowicie w moim guście. Aromaty i goryczka to początkowo nienachalni mistrzowie drugiego planu, którzy po trzecim łyku wymiatają dotychczasowych aktorów pierwszoplanowych: zapach, delikatne szczypanie w język, ładną pianę, i udowadniają kto tu gra pierwsze skrzypce.

To już któreś z kolei piwo na ryżu, które bardzo mi podchodzi. A może to jęczmień mnie czymś razi…?

Nie dam maksa bo muszę się jeszcze za jakiś czas upewnić, że na pewno to je ono, ale 9,5 punktu to daję bez wahania. :-)

Opinia: góral bagienny
25/03/2021



Kod kreskowy: 59082528643001).

Nieco odmieniony skład: woda; słodu jęczmienne: pilzneński, Carapilis; płatki ryżowe; chmiele: Vic Secret, Galaxy, Simcoe, Mosaic, Ahtanum; drożdże SafAle S-04.

Zawartość alkoholu: 5,8% obj., ekstrakt: 14,0° Plato. Warka do 25.02.2022r.

Barwa słomkowa, zamglona.

Piana biała i gęsta. Dość szybko redukuje się do kocyka i ringu wokół szkła. Zostawiła po sobie nieregularne mazy.

Nasycenie średnie niższe.

Zapach bez zmian.

W smaku kwaskowe i dość wytrawne. Sporo cytrusów, niezbyt intensywna ziołowa goryczka. Gładkie w odbiorze.
Piwko fajne na lato.

7 punktów.

Opinia: Capricorn
12/08/2021

1)
Browar PINTA Sp. z o.o.. ul. Przemysłowa 4, 34-382 Wieprz.
encyklopedia/piwa/pinta_oto_mata_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2021/08/12 21:49 (edycja zewnętrzna)