Pinta - Kwas XY

Uwarzone przez Browar Pinta, Wieprz. Kod kreskowy: 59082528643551).

Catarina sour. Pasteryzowne, niefiltrowane.

Zawiera słód jęczmienny i słód pszeniczny. Dodatkowo producent informuje, że dodano 20% przecieru marakui i bakterie kwasu mlekowego.

Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstrakt 12,0° Plato. Warka do 07.01.2022r.

Barwa złota, silnie zamglona.

Piana barwy kości słoniowej, bardzo gęsta. Redukuje się do porwanego kocyka i ringu. Na szkle zostawia niewielką ilość plamek.

Nasycenie średnie.

Zapach owocu marakui; słodko-kwaśny i orzeźwiający.

Smak zgodny z nazwą. Piwo jest bardzo kwaśne owocowością. Goryczka minimalna podobnie jak słodycz.
To całkiem ciekawe piwko. Bardzo orzeźwiające i przyjemne. Świetne na rozbudzenie, a i gasi pragnienie całkiem miło.

7 punktów.

Opinia: Capricorn
13/08/2021

1)
Browar PINTA Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 4, 34-382 Wieprz.
encyklopedia/piwa/pinta_kwas_xy.txt · ostatnio zmienione: 2021/08/14 07:00 (edycja zewnętrzna)