Uwarzono kontraktowo i rozlano przez Browar Na Jurze w Zawierciu.
American Sour Lager 13,1°
Piwo pasteryzowane,
niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny Weyemann pilzneński; chmiele: Columbus, Mosaic, Chinook, Citra, Galaxy; glukoza krystaliczna; bakteria kwasu mlekowego lacidobacillus derbureckii; drożdże: Fermentis Salfager W34/70.
Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 13,1° Plato. Warka do 14.10.2019r.
Barwa jasnozłota, silnie mętna.
Piana biała, dość gęsta i średniowysoka. Z wolna redukuje się do porwanej kołderki.
Zapach cytrynowy, lekko słodkawy.
Nasycenie średnie wyższe - czuć lekkie szczypanie w język.
W smaku kwaskowe niczym gazowany sok z cytryny. Gdzieś w tle minimalna goryczka i odrobina słodyczy lekko niwelująca kwas. Piwo w sumie zgodne z nazwą, więc czepiać się nie ma czego. Co prawda nie moje klimaty, ale orzeźwić i owszem może, szczególnie w upalny dzień.
5 punktów.
Opinia: Capricorn
22/04/2019