Uwarzone kontraktowo przez Pintę w Browarze na Jurze, Zawiercie.
Berliner Schwarze. Piwo pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann: pilzneński, pszeniczny jasny, ekstrakt słodowy barwiący Weyermann Sinamar; chmiele: Hallertauer Mittelfruch, Saaz; bakterie Lactobacillus Plantarum; drożdże Safale US-05.
Zawartość alkoholu: 3,0% obj., ekstraktu: 9,0% wag., IBU-15.
Barwa ciemnobrunatna z nikłymi rubinowymi przebłyskami.
Piana beżowa i cieniutka. Zredukowała się w oka mgnieniu nad wyraz skutecznie. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie średnie.
Zapach maślanki z sokiem wiśniowym.
Podobnie jest i w smaku. Dodatkowo nutka słodowa i śladowa goryczka. Piwo zupełnie nie w moim stylu. Zdecydowanie odpuszczę sobie w przyszłości tego typu piwa. Mam nadzieję, że mnie nie przeczyści bez przerywania snu
3 punkty.
Opinia: Sten
07/12/2015