Pinta - Havana Stout

Uwarzono kontraktowo orze Pintę w Browarze na Jurze, Zawiercie.

Tropical Foreign Extra Stout. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne Weyermann, Thomas Fawcet i Muntons: Pale Ale, Mild, Red Crystal, Dark Crystal, Black; palone ziarno jęczmienne; płatki jęczmienne; cukier Muscovado; melasa; chmiele: Flyer, East Kent Golding, Fuggle; płatki dębowe macerowane w rumie; drożdże Danstar Nottingham.

Zawartość alkoholu: 6,9% obj., ekstraktu: 16,5% wag. Warka do: 30.10.2018.

Barwa czarna, nieprzejrzysta.

Piana jasnobrązowa, obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do cienkiej warstewki. Spływającą firanką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Intensywny zapach kawy i czekolady. Delikatna palonka i sporo owoców. Zarówno suszona śliwka, jak i cytrusy.

Smak dobrze osłodzonej kawy z niewielkim kwaskiem, choć w nim i cytrusów można się doszukać. Sporo gorzkiej czekolady i subtelna palonka. Trochę suszonej śliwki i muśnięcie rumu. Goryczka przyjemna w odbiorze z wyczuwalnymi dębowymi taninami. Piwo gęste i oleiste. Typowo degustacyjne, do powolnego sączenia. Co by nie mówić, wspaniałe.

8 punktów.

Opinia: Sten
16/03/2018

encyklopedia/piwa/pinta_havana_stout.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)