Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.
Skład: słody Weyermann, pszeniczny „Grodziski” wędzony dymem z buku, chmiel Lubelski (PL), drożdże Fermentis Safbrew S-33.
Zawartość alkoholu: 2,6% obj., ekstraktu: 7,8% wag., IBU-20.
Barwa cytrynowa, mętna.
Piana biała, bardzo obfita. Redukuje się w miarę spokojnie do centymetrowej kołderki, całkiem ładnie oblepiając szkło.
Nasycenie bardzo wysokie. Bąbelki czuć na języku.
Zapach słodowo - wędzony, choć zdecydowanie mało intensywny.
Smak nazbyt wodnisty. Lekka nuta wędzonego słodu, cytrusy i minimalna goryczka. Odnoszę wrażenie, że te IBU-20 to lekko na wyrost. Piwo przyjemnie orzeźwia w ten upalny wiosenny dzień. Spożyłem na balkonie i to był trafny wybór.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
22/03/2014