Pinta - Grodziskie 3.0

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Skład: słody Weyermann, pszeniczny „Grodziski” wędzony dymem z buku, chmiel Lubelski (PL), drożdże Fermentis Safbrew S-33.

Zawartość alkoholu: 2,6% obj., ekstraktu: 7,8% wag., IBU-20.

Barwa cytrynowa, mętna.

Piana biała, bardzo obfita. Redukuje się w miarę spokojnie do centymetrowej kołderki, całkiem ładnie oblepiając szkło.

Nasycenie bardzo wysokie. Bąbelki czuć na języku.

Zapach słodowo - wędzony, choć zdecydowanie mało intensywny.

Smak nazbyt wodnisty. Lekka nuta wędzonego słodu, cytrusy i minimalna goryczka. Odnoszę wrażenie, że te IBU-20 to lekko na wyrost. Piwo przyjemnie orzeźwia w ten upalny wiosenny dzień. Spożyłem na balkonie i to był trafny wybór.

Mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
22/03/2014

encyklopedia/piwa/pinta_grodziskie_3_0.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)