Pinta - Czarna Dziura

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Pinta opracowuje receptury, sprowadza odpowiednie surowce, nadzoruje proces warzenia i rozlewu piwa w zaprzyjaźnionych browarach.

Skład: słody Weyermann: pilzneński, monachijski (II), Carfa (III), Specjal. Chmiele: Tradition (DE), Spalt Select (DE), drożdże Saflager W 34/70.

Zawartość alkoholu: 4,0%, ekstraktu: 11,5%.

Barwa bardzo ciemno rubinowa.Pod silne światło małe co nieco prześwituje.

Piana jasno beżowa, obfita i trwała. Opada bardzo powoli, część osadza się na ściance kufla.

Nasycenie spore.

Zapach trudny do określenia. Jakby orzechy włoskie, odrobina słodu palonego i kawy.

Smak złożony. Na początku kwasek, małe co nieco gorzkiej czekolady, słód palony i kawa. Do tego odrobina słodyczy. Na podniebieniu pozostaje ciekawa mieszanka czekoladowo chmielowa. Polecam.

9 punktów

Opinia: Sten
24/07/2011


Przeczytałem recenzję Stena i zachęcony opisem nabyłem. Piany i kolory se darujemy. Nic się nie zmieniło. Zapach stanowi melanż słodu palonego, gorzkiej czekolady, chmielu, odrobiny orzechów i – jak się mocniej szklanicą popracuje – nawet jakaś nutka owocowa się pojawi. Całość nie jest intensywna, najlepiej wyczuwalne są właśnie ciemne, słodowe nuty. Kawy nie wyniuchałem. W smaku również dominuje palonka z miłym, czekoladowym akcentem, przechodzące w przyjemną i zaskakująco wyrazistą, chmielową goryczkę. I faktycznie - występuje opisywana przez Stena czekoladowo-chmielowa mieszanka. Kawy znów nie wyczułem. Ogólnie smaczny dark lagerek, aczkolwiek nie podszedł mi tak jak inne kury, czy dziki. Przede wszystkim akcenty rozłożone są nieco inaczej.

Niemniej jednak solidna robota i 8,5 się należy.

Opinia: Wojciechus
03/09/2012

encyklopedia/piwa/pinta_czarna_dziura.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)