Wyprodukowano: Browar PINTA Sp. z o.o. Wieprz. Kod kreskowy: 59041651019451).
Pasteryzowane, niefiltrowane.
Alk. 5,5% obj. Ekst. 12° BLG. Najlepiej spożyć przed 21-01-2023 warka 08:49 A
Skład: Słód jęczmienny. Tyle na etykiecie.
Aha, jest jeszcze odnośnik: „Szczegóły pod kodem QR”. A tam napisano:
„woda; słody jęczmienne: Maris Otter, pilzneński, Crystal 50, Crystal Dark; chmiele: East Kent Golding (UK), Marynka (PL); drożdże SafAle™ S-04 / Contains the allergen: malted barley.
A alkoholu 5,5 % - ekstraktu 14° BLG”
I komu tu wierzyć? Na etykiecie jest 12° a dodatek w nazwie „single” chyba znaczy, że pojedynczy chmiel2)…
Kolor: Ciemno-złoty. Klarowne.
Piana niewielka, biała, zróżnicowana. Szybko znika. Na szkle pozostawia niewielkie ślady.
Zapach: Przyjemny, kwiatowy.
Smak: Nieznaczna goryczka raczej ziołowa z dodatkiem przypraw, chyba kardamonu. Wyraźny kwasek, ale nie przeszkadzający, od belgijskich drożdży (Abbey). Znać także lekki słód. W sumie niezłe, jeśli ktoś lubi style lekkich piw belgijskich. Na mnie nie zrobiło najlepszego wrażenia jednak obiektywnie:
7 punktów.
Opinia: Naj
29/05/2022