Pinta - Classics Belgian Abbey Single

Wyprodukowano: Browar PINTA Sp. z o.o. Wieprz. Kod kreskowy: 59041651019451).

Pasteryzowane, niefiltrowane.

Alk. 5,5% obj. Ekst. 12° BLG. Najlepiej spożyć przed 21-01-2023 warka 08:49 A

Skład: Słód jęczmienny. Tyle na etykiecie.
Aha, jest jeszcze odnośnik: „Szczegóły pod kodem QR”. A tam napisano:
woda; słody jęczmienne: Maris Otter, pilzneński, Crystal 50, Crystal Dark; chmiele: East Kent Golding (UK), Marynka (PL); drożdże SafAle™ S-04 / Contains the allergen: malted barley.
A alkoholu 5,5 % - ekstraktu 14° BLG

I komu tu wierzyć? Na etykiecie jest 12° a dodatek w nazwie „single” chyba znaczy, że pojedynczy chmiel2)

Kolor: Ciemno-złoty. Klarowne.

Piana niewielka, biała, zróżnicowana. Szybko znika. Na szkle pozostawia niewielkie ślady.

Zapach: Przyjemny, kwiatowy.

Smak: Nieznaczna goryczka raczej ziołowa z dodatkiem przypraw, chyba kardamonu. Wyraźny kwasek, ale nie przeszkadzający, od belgijskich drożdży (Abbey). Znać także lekki słód. W sumie niezłe, jeśli ktoś lubi style lekkich piw belgijskich. Na mnie nie zrobiło najlepszego wrażenia jednak obiektywnie:

7 punktów.

Opinia: Naj
29/05/2022

1)
Browar PINTA Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 4, 34-382 Wieprz.
2)
„Single malt” znaczy pojedynczy słód zaś „single hop” pojedynczy chmiel. Samo „Single” w nazwie nie wiemy do czego się odnosi…
encyklopedia/piwa/pinta_classics_belgian_abbey_single.txt · ostatnio zmienione: 2022/09/24 07:25 (edycja zewnętrzna)