Pinta - Ale Szycha

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Pinta opracowuje receptury, sprowadza odpowiednie surowce, nadzoruje proces warzenia i rozlewu piwa w zaprzyjaźnionych browarach.

Polskie Ale 13,1°

Skład: słody Weyermann pilzneński premium, chmiel w szyszkach zbiór 2011: Marynka (PL), Lubelski (PL), drożdże Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 5,0%, ekstraktu: 13,1%

Barwa jasno złocista.

Piana biała , dość cienka i krótkotrwała, po czwartym łyku pozostaje tylko po niej wspomnienie.

Nasycenie mocno średnie.

Zapach słodowy z odrobiną chmielu i małym co nieco owoców.

W smaku słodkawe z odrobinką kwasku. Powiem, że spodziewałem się jakiegoś szaleństwa goryczki chmielowej, a ta jest bardziej niż subtelna. Jak dla mnie to wyszło takie delikatne kobiece piwko (mam tu na myśli panie skażające piwo wszelakimi sokami). Spożywałem w temperaturze zalecanej przez producenta: 9-10°C.

Na etykiecie widnieje napis, że to piwo eksperymentalne, i to sporo wyjaśnia, jak mi się zdaje.

6 punktów.

Opinia: Sten
04/12/2011

encyklopedia/piwa/pinta_ale_szycha.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)