Piwo warzone i rozlewane przez PINTĘ w Browarze Zarzecze.
Pale Ale w wersji amerykańskiej (APA). Pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słody Weyermann: pale ale, diastyczny jęczmienny, Caraamber; chmiele (USA): Columbus, Chinook, Cascade, Simcoe; drozdże Fermentis Safale US-05.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12% wag., IBU-41.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana biała, średnia. Zredukowała się do trwałej, milimetrowej warstewki. Umiarkowanie oblepiła szkło.
Nasycenie spore.
Zapach intensywnie cytrusowy z dominacją grejpfruta oraz niczego sobie żywicą. Do tego odrobina słodu i nuty ziemisto - trawiaste.
Smak wytrawny. Początek kwaskowy z wyraźnym grejpfrutem i cytryną. Przechodzi w intensywną goryczkę z dużą dawką żywicy. Na podniebieniu pozostaje mieszanka kwasku i goryczki, skutecznie tłumiąca wszelkie inne doznania. Powiem szczerze, że czemuś mi to piwo nie podeszło. Ot takie trochę bez wyrazu. Ot kwasek i goryczka i niewiele więcej…
6 punktów, to wszystko.
Opinia: Sten
18/11/2014
Browar Pinta Sp. z o.o. Wieprz. Kod kreskowy: 59047304385821).
American Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Caraamber; chmiele: Columbus, Centennial, Cascade, Simcoe, Citra; drożdże SafAle US-05.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 08.06.2022.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana dość obfita i gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do grubego kożucha. Drobną koronką zaznaczyła na szkle każdy wypity łyk.
Nasycenie z tych większych. Czuć szczypanie na języku.
Zapach mało intensywny, Słód i biszkopty, trochę cytrusów i subtelna nutka żywiczna.
Smak kwaskowy z cytrusami, gdzie prym wiedzie grejpfrut i limonka oraz pomarańcza. Słody i biszkopty dające niewielką słodycz. Goryczka nieco większa od średniej. Pestki cytrusów, ziółka i niewielka żywica. W tle odrobina kwiatów. Piwo wydaje się nieco wodniste, acz wypić i owszem można.
6 punktów.
Opinia: Sten
19/03/2022