Browar w Radomyślu (Ridna Marka), Ukraina;
Nie obczajam cyrylicy, więc lecę podług polskiej etykietki.
Skład: woda źródlana, słód jęczmienny i karmelowy, chmiel; alk. 5% obj.; nasycenie niskie;
Wg opisu ma to być: „ciemne piwo z bogatym, pełnym smakiem i orzechowo-karmelowym posmakiem”.
W rzeczywistości zgadza się tylko barwa, która jest bursztynowo-rubinowa oraz ten karmel. Piana kremowa, szybko opadająca do zera. Zapach to słód karmelowy z owocami w tle. W smaku podobnież. Goryczka praktycznie nie występuje. Deklarowanych 5% też nie ma.
Generalnie nie polecam.
Punktów 4 (w tym 3,5 za brak efektów ubocznych). Na półce widziałem jeszcze 2 piwa z tej serii. Nawet jeśli byłyby lepsze, to – jak dla mnie – szkoda kasy.
Opinia: Wojciechus
04/02/2012
Na początek małe co nieco z oficjalnej etykiety.
Skład o wiele bardziej skromnie podany: woda, słód, chmiel. Na etykiecie napisano: „Gatunek ciemnego piwa jakie warzymy z udziałem słodu karmelowego. Który nadaje piwu łagodny słodowy smak. Naturalne piwo uwarzone w browarze Radomyśl specjalnie dla poszukujących sprawdzonego smaku piwa. Piwo warzone niewielkimi partiami z dotrzymaniem klasycznej technologii. Na kontrze też informacje o szkodliwości spożywania przez dzieci, podlotki, kobiety brzemienne, operatorów maszyn, urządzeń i kierowców.”
Zawartość alkoholu nie mniej niż 5%, ekstraktu 13% +/- 3%.
W zapachu dostrzegłem jeszcze odrobinę słodu palonego i orzechów. Smak całkiem podobny. Palony słód, karmel, orzechy. Goryczka istnieje, choć za wiele jej nie jest. Na podniebieniu utrzymuje się orzechowy posmak. Nasycenie całkiem spore.
PS. pozostałe walory smakowo wizualne zgodne z opisem przedmówcy.
Wedle mojego powonienia i smaku, spokojnie zasłużyło na punktów 6.
Opinia: Sten
07/02/2012