Pierwszy Prywatny Browar - Classic Pilsen Beer (Класік Пільзень)

PAO <PBK> Radomyśl, Ukraina.

Skład: woda, słód, mąka kukurydziana, chmiel, kwas askorbinowy. (w polskiej wersji językowej: woda źródlana, jasny słód jęczmienny, chmiel, kwas askorbinowy).

Zawartość alkoholu nie mniej niż 4,8%, ekstraktu: 12% +/- 3

Barwa ciemno słomkowa. Piana biała, przy nalewaniu bardzo obfita i zbita. W oka mgnieniu redukuje się do cienkiej opaski wokół ścianki, która w połowie zawartości kufla też niknie. Nasycenie całkiem spore. Zapach chlebowo słodowy z bogatą nutą chmielową do tego odrobina owoców. W smaku dominuje chmiel i drobne nutki owocowe. W tle pojawia się kwasek, ale tylko przez chwilę. Końcówka przyjemnie goryczkowa. W moim przekonaniu nieco za mocno nagazowane. W sumie całkiem niezły pilznerek.

Wydaje mi się, że piwo to może robić furorę w lecie, bo świetnie orzeźwia.

7 punktów.

Opinia: Sten
08/02/2012

encyklopedia/piwa/pierwszy_prywatny_browar_classic_pilsen_beer.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)