Petrus Dubbel

Brewed and bottled by: Brouwerij De Brabandere, Bavikhove, Belgia.

Najlepiej spożyć przed: 18.04.2019 r.

Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel. Alkohol - 7,0 % obj.

Piwo klarowne. Barwa bardzo ciemno rubinowa, wpadająca w brąz; pod światło rubinowa. Piana dość obfita, brązowa, drobna, nietrwała. Opada w minutę do cienkiej warstewki, a po kolejnych kilku minutach do symbolicznej opaski i zaraz do zera. Nasycenie wysokie. Zapach średnio mocny, przyjemny. Czuć ciemny słód, ciemne pieczywo, karmel, czekoladę, drożdże i nutę owocową (śliwki, rodzynki, orzechy). W smaku piwo wytrawne i jakieś takie płaskie, wodniste nawet. Czuć ciemny słód, kwasek, nieco karmelu i gorzkiej czekolady. Do tego rozgrzewający wnętrzności alkohol. Jakoś tak w sumie ubogo. Goryczka średnio mocna i przeciętnie trwała. Generalnie piwo na poziomie koncerniaka, jakieś takie niespecjalne.

5,5 punktu.

Opinia: j24
08/06/2017

encyklopedia/piwa/petrus_dubbel.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)