Wyprodukowane dla BR Franciszków przez Browar Zodiak w Kłodawie.
Piwo w stylu American Brown Ale.
Wykonanie i receptura Adam Czogalla.
„Zachwyca złożonym aromatem słodowym: ciastka, herbatniki, kawa. Rzeźkie i zrównoważone w smaku, z przyjemną i wyrazistą goryczką.”
Skład: słody jęczmienne, chmiele, drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13,1% wag.
Barwa miedziano - brunatna, delikatnie mętna.
Piana kremowa, niska. Opadła do rwącej się kołderki, następnie do opaski. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie całkiem spore.
Zapach niespecjalnie intensywny. Nieco palonego słodu, karmelu i czekolady. W tle odległym wielce - szczątkowa żywica.
Smak dość ciekawy. Piwo wytrawne ze słodem, kawą i palonką na pierwszym planie. Następnie pojawia się odrobina czekolady i włoskich orzechów. Finisz to wyraźna i długotrwała goryczka z odrobiną żywicy i jakby garbników, kojarzących się z drewnem dębowym, choć w składzie nic na ten temat nie ma (czasem się zdarza, że wymienione są wiórki dębowe). Piwo odebrałem nad wyraz pozytywnie i wypiłem ze smakiem. Polecam.
Mocne 9 punktów.
Opinia: Sten
06/11/2014