Wyprodukowano dla BR Perun przez Browary Regionalne Wąsosz.
Piwo pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiele, drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 6,7% obj., ekstraktu: 16% wag.
Barwa bursztynowa, lekko zamglona.
Piana bladokremowa, średnia. Zredukowała się do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Na szkle utworzyła sporą i gęstą firankę.
Nasycenie niewielkie.
Zapach karmelowy z wyraźnymi ziołami i nutką kwiatowo - cukierkową, kojarzącą się z toffi. W tle niewielki alkohol.
W smaku dominują ziółka przeplecione cukierkową słodyczą, niczym drażetki na ból gardła. Subtelna nutka kwiatowa i trochę słodu z wyczuwalnymi biszkoptami. Następnie karmel i niespecjalnie przeszkadzający alkohol. Goryczka całkiem spora, ziołowo - popiołowa.
W sumie piwo w górnych granicach stanów średnich, czyli zasłużyło na 6 mocnych punktów.
Opinia: Sten
13/11/2016