Pernštejn Tmavý Ležák

Pardubicky Pivovar, Czechy.

Skład: woda pitna, trzy rodzaje słodów jęczmiennych, chmiel, ekstrakt chmielowy, substancja słodząca E9541), kwas askorbinowy.

Zawartość alkoholu: 5%.

Barwa rubinowa.

Piana jasno beżowa, gęsta. Szybko redukuje się do milimetrowej warstewki. Część oblepia szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach palonego słodu, suszonych owoców do tego odrobina chmielu.

W smaku lekko słodkie i lekko kwaskowe. To początek. Następnie odrobina palonego słodu i tyleż goryczki, dodam, że krótkotrwałej. Pojawiają się też całkiem przyjemne nutki owocowe. Podsumowując, w tym piwie wszystkiego jest po troszku, nic się nie wybija wybitnie, choć pije się całkiem przyjemnie.

7 punktów.

Opinia: Sten
21/05/2012

1)
Sacharyna – organiczny związek chemiczny, imid kwasu o-sulfobenzoesowego stosowany jako sztuczny środek słodzący.
encyklopedia/piwa/pernstejn_tmavy_lezak.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)