Browar Palatum, Warszawa.
Rauch Doppelbock. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: słód jęczmienny wędzony dymem bukowym, słód jęczmienny, chmiele, drożdże.
Zawartość alkoholu: 8% obj., ekstraktu: 18% wag. Warka do: 31.01.2018.
Barwa mocnej herbaty, mglista.
Piana biała, przybrudzona o średnich i grubych pęcherzykach. Stosunkowo szybko zredukowała się do porwanego kożuszka, następnie do opaski, która pod koniec zniknęła. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Intensywny zapach kiełbasianej wędzonki, niewielka palonka i odrobina karmelu. Delikatny słód i muśnięcie razowego pieczywa.
Smak na początku kwaskowy. Następnie słód ze skórką razowego chleba, trochę palonki i karmelu. Wędzonka jakaś taka dziwna, apteczno - chemiczna i w sumie mało przyjemna w odbiorze. Na finiszu gryzący w przełyku alkohol przełamany naftą. Jak dla mnie bez rewelacji. Od biedy można zmęczyć.
4 punkty.
Opinia: Sten
19/11/2017