Palatum - Or

Browar Palatum, Warszawa.

Rauch Doppelbock. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: słód jęczmienny wędzony dymem bukowym, słód jęczmienny, chmiele, drożdże.

Zawartość alkoholu: 8% obj., ekstraktu: 18% wag. Warka do: 31.01.2018.

Barwa mocnej herbaty, mglista.

Piana biała, przybrudzona o średnich i grubych pęcherzykach. Stosunkowo szybko zredukowała się do porwanego kożuszka, następnie do opaski, która pod koniec zniknęła. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Intensywny zapach kiełbasianej wędzonki, niewielka palonka i odrobina karmelu. Delikatny słód i muśnięcie razowego pieczywa.

Smak na początku kwaskowy. Następnie słód ze skórką razowego chleba, trochę palonki i karmelu. Wędzonka jakaś taka dziwna, apteczno - chemiczna i w sumie mało przyjemna w odbiorze. Na finiszu gryzący w przełyku alkohol przełamany naftą. Jak dla mnie bez rewelacji. Od biedy można zmęczyć.

4 punkty.

Opinia: Sten
19/11/2017

encyklopedia/piwa/palatum_or.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)