Browar Palatum, Warszawa. Kod kreskowy: 59051595201001).
Wood Aged Sour Rye Ale. Piwo jasne, niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód żytni, chmiel, drożdże (Kveik), bakterie kwasu mlekowego.
Zwartość alkoholu: 9% obj., ekstraktu: 20,5% wag. IBU-17.
Barwa brunatna, mętna.
Piana jasnobeżowa, średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do cienkiego pierścienia. Mnóstwem malutkich plamek osiadła na szkle.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach mało intensywny. Żyto, taniny, suszone owoce i małe co nieco jogurtu.
Smak intensywnie kwaskowy, jogurtowy i nieco cytrusowy z limonką na czele. Pojawiają się też suszone owoce ze śliwką. Drożdżowe estry z nutką przypraw. Wyraźne taniny z odrobiną wanilii, nieco ściągające podniebienie. Słody z delikatną słodyczą i z przypieczoną z lekka skórką chleba. Żyto nadaje piwu przyjemnej gładkości. Alkohol zupełnie niewyczuwalny. Goryczka niewielka i krótkotrwała z muśnięciem ziółek. Bardzo fajne, orzeźwiające piwo, acz nieco zdradliwe. Jednak alkohol robi swoje.
8 punktów.
Opinia: Sten
12/01/2023