Olivětinský Opat Pepř

Pivovar Broumov, Czechy.

Piwo pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel żatecki, ekstrakt czarnego pieprzu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 11,99% wag.

Barwa jasnozłota, subtelnie mętna.

Piana biała, z tych cieńszych. Po kilku łykach pozostała po niej tylko cieniutka opaska wokół ścianki. Symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach intensywnie pieprzowy (aż kręci w nosie przy wąchaniu). W tle nieco słodu przeplecionego z chmielem.

Smak słodowy. To na początku. Następnie daje o sobie znać pieprz i i m piwo cieplejsze, tym pieprzu jest więcej. W tzw międzyczasie pojawia się trochę kwasku oraz goryczka. Ciekawy piwny eksperyment. Wydaje mi się, że piwo sprawdziłoby się przy katarze. Świetnie przeczyszcza nozdrza.

Subiektywne 7 punktów.

Opinia: Sten
28/06/2015

encyklopedia/piwa/olivetinsky_opat_pepr.txt · ostatnio zmienione: 2018/06/03 08:46 (edycja zewnętrzna)