Uwarzone przez Browar Olimp w Bytów Browar Kaszubski.
American Table Beer. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pszeniczny, monachijski, Carapils; chmiele: Citra, Equinox, Cascade; płatki owsiane; drożdże White Labs.
Zawartość alkoholu: 2,1% obj., ekstraktu: 6,5% wag., IBU-25.
Barwa tłoczonego soku jabłkowego, mętna.
Piana biała, cieniutka na centymetr. Bardzo szybko zredukowała się do cieniutkiej opaski. Symbolicznie oblepiła szkło.
Nasycenie spore.
Zapach owocowy. Mieszanka jabłek i cytrusów ze śladowym słodem.
Smak wytrawny. Dominuje spora goryczka, która wydaje mi się większa od tej zadeklarowanej przez producenta. Trochę owocowego kwasku z dominacją cytrusów, a na finiszu pieczywo. Piwo to kojarzy mi się z kwasem chlebowym i chyba tak można je traktować. Nie mój klimat, bo za kwasem nie przepadam. Nie mniej jednak amatorów pewnie znajdzie.
Dam nie więcej jak 4 punkty.
Opinia: Sten
18/09/2016