Nymburk - Postřižinské Jedenáctka

Pivovar Nymburk, Czechy.

Piwo jasne.

Skład: woda pitna, słód jęczmienny, cukier, chmiel, produkty chmielowe.

Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 11% wag.

Barwa złocista o ładnym, ciemnym odcieniu.

Piana biała, średnia i krótkotrwała. Zredukowała się ze słyszalnym sykiem do cieniutkiej, rwącej się opaski. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z wyczuwalnym pieczywem. Jest też niewielki chmiel i zielone jabłuszko.

Smak również słodowy z wyraźnym chlebkiem i odsłodową słodyczą. Trochę jabłkowego kwasku oraz przyjemna w odbiorze goryczka, długo pozostająca na podniebieniu. Całkiem dobry lekki lagerek, w sam raz do codziennej konsumpcji.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
17/10/2016



Kod kreskowy: 85940488905081).

Piwo jasne pełne.

Skład bez zmian, alkohol i ekstrakt również. Warka do: 26.01.2022.

Barwa identyczna.

Piana biała, obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Powolnie opadła do grubego i trwałego kożucha. Drobną koronką zaznaczyła na szkle każdy wypity łyk.

Nasycenie większe od średniego, czuć lekkie szczypanie na języku.

Zapach bez mała taki sam, jak w poprzednim teście. Brak jabłuszka.

W smaku również wielkich różnic nie ma. W zasadzie kwasek pozbawiony jest jabłka. Za poprawę piany i brak jabłka w aromacie i smaku dodam pół punktu.

Zatem dziś będzie 8 punktów.

Opinia: Sten
03/05/2021



Mała zmiana grafiki.

Parametry bez zmian. Warka do: 01.06.2024 r.

Piwo klarowne. Barwa jasno bursztynowa.

Piana średnio obfita, biała, drobna, niezbyt trwała. Opada w kilka minut do porwanej warstewki; trochę oblepia szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach mało intensywny, słodowy.

W smaku piwo treściwe i słodkawe. Dominuje słód z posmakiem pieczywa. Oprócz niego czuć nutę owocową i nieco kwasku. Goryczka wyraźna, przyjemna, choć nie jakaś specjalnie mocna. W sumie piwo dobre i smaczne.

7,5 punktu.

Opinia: j24
12/11/2023

1)
PIVOVAR NYMBURK, Prazska 581, 28825 Nymburk.
encyklopedia/piwa/nymburk_postrizinske_jedenactka.txt · ostatnio zmienione: 2023/11/12 19:24 (edycja zewnętrzna)