Nova Paka - Zlatý Pramen Extra Hopped

Pivovar Nová Paka a.s. Kod kreskowy: 85940128280491).

Piwo jasne pełne. Pasteryzowane.

Składniki: woda, słody jęczmienne, chmiel, ekstrakt chmielowy, drożdże.

Alk. 5,5% obj., ekstr. nie podano. Warka do 15.09.2023.

I cóż to ten tajemniczy extra hopped? Dodatkowe chmielenie.

Po odkapslowaniu zaczęło wychodzić z butelki więc nie ryzykowałem picia z gwinta, tylko wlałem do szklanicy. I słusznie! Pamiętacie jak zachowuje się wino musujące, popularnie zwane szampanem, przy zbyt szybkim nalewaniu do kieliszka? Tu było tak samo… Ledwie zacząłem wlewać a piana już chciała wiać. W zasadzie to napełniałem szklankę samą pianą i cierpliwie czekałem aż sytuacja się ustabilizuje. Niegdyś piwa grodziskie tak się zachowywały, ale dawno nie piłem więc nie wiem jak teraz.

W odróżnieniu jednak od „szampana” piwo testowane nie traciło natychmiast piany, ale ta dość długo się utrzymywała grubą warstwą. Po upiciu i zmieszczeniu wreszcie całej objętości butelki w półlitrowej szklance odstawiłem piwo na 5 minut żeby zobaczyć tempo opadania piany. Piana zachowywała się godnie, opadała bez pośpiechu, ładny ślad pozostawiając na szkle.

Szczerze mówiąc po próbach ucieczki z butelki i podczas nalewania ze szklanki, podejrzewałem że coś z tym piwem jest nie tak, że jest po prostu skiepszczone. Ale nie, w smaku trzymało poziom średniej jakości pilznera, bo z czymś w stylu pilznera mi się kojarzyło. Nic w nim mi nie przeszkadzało, ale też nic nie zwracało uwagi na indywidualny charakter. Kto po rozszyfrowaniu nazwy spodziewałby się ataku chmielu, ten by się zawiódł. Ja nazwy na tym etapie nie rozszyfrowałem, więc spoko. No, oczywiście piana ciekawa, a nawet stanowiąca ciekawostkę. No i ze wstydem przyznam się, że piwo w momencie gdy się nim posługiwałem, było o temperaturze otoczenia, czyli w okolicach 17C. Zapewne miało to wpływ na pienistość.

7 punktów ode mnie za tę z nim przygodę! :-P

Opinia: góral bagienny
09/01/2023

1)
PIVOVAR NOVÁ PAKA a.s., Pivovarská 400.
encyklopedia/piwa/nova_paka_zlaty_pramen_extra_hopped.txt · ostatnio zmienione: 2023/01/09 19:51 (edycja zewnętrzna)