Ninkasi - N° 8.C

Receptura Browar Ninkasi, Produkcja Minibrowar Kowal, Koszalin.

Extra Special Bitter. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słody: Pale ale, karmelowy jasny, karmelowy ciemny; chmiel East Kent Goldings; drożdże Safale S-04.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 14°, IBU-40.

Barwa miedziana wpadająca w brązową, mętna.

Piana kremowa, znikoma. Stosunkowo szybko zredukowała się do pierścienia wokół ścianki. Ładnie i obficie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach niespecjalnie intensywny. Nieco słodu, karmelu i chmielu.

Smak dość ciekawy. Prym wiedzie niczego sobie goryczka z lekka przełamana słodem i karmelową nutą. Piwo wytrawne. Pojawia się delikatny kwasek,ale przelotnie. Zakończenie ponownie goryczkowe, która to goryczka długo zalega na podniebieniu.

Mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
24/10/2014

encyklopedia/piwa/ninkasi_n_8_c.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)