Browar Nepomucen, Szkaradowo.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, wiedeński, bursztynowy, czekoladowy, karmelowy; chmiele: East Kent Goldings, Epic, WGV; drożdże Scottish Ale.
Zawartość alkoholu: 4,1% obj., ekstraktu: 10,5% wag., IBU-36, SRM-22.
Barwa brązowa, mętna.
Piana jasnokremowa, średnia. Opadła do ładnej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z wyraźnym razowym pieczywem, lekkimi przyprawami i ziółkami.
Smak mocno wytrawny. Na pierwszym planie zioła i przyprawy, następnie słód i pieczywo oraz muśnięcie karmelu. Delikatny kwasek oraz dość solidna, ściągająca i długotrwała goryczka, wybitnie ziołowa z odrobiną tytoniu. Co ciekawe nie udało mi się odnotować obecności słodu czekoladowego. Przypuszczam, że nie każdemu to piwo podpasuje, bo jest dość ostre w odbiorze. Mi osobiście zasmakowało.
8 punktów.
Opinia: Sten
08/06/2016