Miedzianka - Mniszek

Browar Miedzianka.

I znów cytując:
„Piwo w stylu Witbier. Pszeniczne, bardzo jasne, górnej fermentacji. Mieszanka przypraw złożonych ze skórki pomarańczy, kolendry i rumianku nadaje mu wspaniały, lekko owocowy smak i aromat”.

Ekstrakt 12,5%, alkohol 5%.

I faktycznie pomarańcze i kolendra są wyczuwalne. Rumianek jak dla mnie jest chyba na wyższym poziomie „wyczuwania.” Za to czuć płatki owsiane, o których jest mowa ma kontrze.

Barwa mętna jak na pszeniczniaka. Pianka mizerna. Jak dla mnie zbyt wodniste… I w porównaniu, oczywiście wg mojego odczucia, z Cycuchem duuużo słabsze.

W związku z tym ocena na 6 punktów.

Opinia: filipesku
12/09/2017











Witbier. Piwo pszeniczne górnej fermentacji, nieutrwalane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, skórka pomarańczy, chmiel, kolendra, rumianek, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj. Warka do: 11.12.2018.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, cienka o średnich i grubych pęcherzykach. Bardzo szybko zredukowała się do pierścienia. Na szkle pozostawiła minimalną, porwaną firankę.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach lekko cytrusowy, ziołowy z wyraźną kolendrą. Nieco mniej rumianku. Po złapaniu temperatury wyczuwa się przez chwilę odrobinę kapusty.

Smak kwaskowy ze skórką pomarańczy. Następnie kolendra i trochę rumianku z charakterystycznym dlań posmaczkiem. Niewielka gładkość płatków i subtelna wielce pszenica. Goryczki niewiele z wyczuwalnym na podniebieniu rumiankiem. Ten rumianek w zasadzie przyczynił się do tego, że piwo smakuje trochę aptecznie, aczkolwiek nie uważam tego za wadę. Generalnie jest dobre i szkoda tylko, że piana mizerna.

7 punktów.

Opinia: Sten
22/11/2018

encyklopedia/piwa/miedzianka_mniszek.txt · ostatnio zmienione: 2018/11/22 10:24 (edycja zewnętrzna)