Mason McStout

Uwarzono w: Browar Tarczyn Sp. z o.o. Rozlano w: Browar Jabłonowo.

Piwo ciemne, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne (pale ale, monachijski, Caramunich, wędzony torfowy, czarny), słód żytni, palony jęczmień; chmiele (Magnum, Challenger, Chinook, Simcoe); drożdże Danstar Nottingham.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,0% wag.

Jak napisano na kontrze: „Przechowywać w chłodnym miejscu, poza zasięgiem Wieprzotoperzy”

Barwa to nieprzenikniona czerń.

Piana ciemnobeżowa, wpadająca w jasny brąz. Dość obfita i w miarę gęsta, choć krótkotrwała.

Nasycenie niskie, w sam raz dla tego piwa.

Zapach lekko wędzony, nieco palony z wyraźną kawą i czekoladą. W tle nieco żyta.

Smak wędzonki, ale umiarkowanej. Nuty palone bardziej wyraziste. Do tego sporo kawy i czekolady. Jest też krótkotrwały kwasek z owocowym posmaczkiem. Goryczka przyjemna, bo ma w sobie i kawę i palony jęczmień oraz bogactwo chmieli. Bardzo przyjemne w odbiorze piwo, warte polecenia.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
23/09/2014

encyklopedia/piwa/mason_mcstout.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)