Marysia - Szczyrzyckie Miodowe

Minibrowar „Marysia” w Szczyrzycu.

Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda źródlana, słody jęczmienne, drożdże, chmiel (o miodzie nie wspomniano).

Zawartość alkoholu: 5,8% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 07.05.2018.

Barwa ciemnego złota, wpadająca w bursztynową, mętnawa.

Piana biała z tych cieńszych. Opadła ze słyszalnym sykiem do porwanego pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie niewielkie.

Zapach mało wyrazisty. Trochę słodu z pieczywem i śladowy wręcz miód. W smaku wszystkiego po trochu, acz w minimalnych dawkach. Niewielki słód z pieczywem, odrobina kwasku i muśnięcie miodu. Goryczka na bardzo średnim poziomie i przełamana słodyczą. W tle odrobina popiołu. Piwo nad wyraz przeciętne, a i bardzo mało miodowe.

Nie więcej, jak 5 punktów.

Opinia: Sten
10/12/2017

encyklopedia/piwa/marysia_szczyrzyckie_miodowe.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)