Wyprodukowane w Browarze Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje Sp. z o.o. Sp. K. Kod kreskowy: 59034246159261).
Witbier - Maryensztadt klasycznie.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Alk. 4,9% obj. Ekst. 13 % wag. Najlepiej spożyć do 30-11-2021.
Skład: woda, słody jęczmienne, słody owsiane, płatki pszenne i owsiane, kolendra, skórki cytrusów, chmiel, drożdże.
Kolor. Jasno-słomkowy, choć na zdjęciu wyszedł bardziej złoty. Jednolicie mgliste. Na dnie nieco osadu.
Piana niewielka, biała, drobna. Znika do śladowego pierścienia. Nikłe ślady na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach. Trochę pszenicy i kwiatów.
Smak. Dość udane belgijskie pszeniczne, chociaż sporo tu owsa. Na wstępie owsiana słodkość przechodząca w kwasek i bardzo nieznaczna goryczka, pojawiająca się na chwilę tylko. Jest posmak kolendry i cytryny. Piwo lekkie, orzeźwiające. Dla fanów pszeniczniaków. Akurat takie było dzisiaj po podróży potrzebne.
Zdecydowane 7 punktów.
Opinia: Naj
04/07/2021