Wyprodukowane w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.
SMASH1) Waimea Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne2), chmiel Waimea, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 11% wag.
Barwa złocista, mętna.
Piana biała, niewielka. Zredukowała się do cienkiej kołderki zwieńczonej mini grzybkiem. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach mało intensywny. Lekkie cytrusy, nieco ziółek i minimalna żywica.
Smak wytrawny. Dominują zioła. Pojawia się też delikatny w odbiorze cytrusowy kwasek oraz trochę tropików. słód nieco ukryty z minimalnym pieczywem. Na finiszu dość spora goryczka o ziołowo - trawiasto - żywicznym posmaczku. Bardzo fajne w odbiorze piwo, zważywszy na parametry i użyte składniki. Maryjolka stwierdziła, że przypomina jej herbatki ziołowe na różne dolegliwości…
W moim subiektywnym odczuciu zasłużyło na 8 punktów.
Opinia: Sten
18/03/2016