Maryensztadt - Sweet Sixteen

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

Milk Stout. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, płatki owsiane, laktoza, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 16% wag.

Barwa bez mała czarna z nikłymi rubinowymi przebłyskami widocznymi pod światło.

Piana beżowa, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła do cieniutkiej, ale trwałej warstewki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach kawy, palonki i czekolady. W tle odrobina laktozy.

Smak tożsamy z aromatem, choć tu na pierwszym planie jest czekolada. Trochę kwasku z wyczuwalną suszoną śliwką i muśnięcie laktozy. Goryczka objawia się nieśpiesznie, ale całkiem długo utrzymuje się na podniebieniu. Piwo lekkie w odbiorze, pijalne i smaczne wielce. Warte powtórzenia.

8 punktów.

Opinia: Sten
11/02/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_sweet_sixteen.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)