Maryensztadt - sIPAj

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

English India Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,4% obj., ekstraktu: 15% wag.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana ciemnokremowa, obfita i bardzo gęsta. Opadła do trwałej czapy, zaznaczając na szkle każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z wyraźnym razowym pieczywem z lekka przypieczonym. Pojawia się też subtelna nutka owocowa.

Smak słodowy. Tu też sporo przypieczonego razowca. Nieco cytrusowego kwasku i ziółek. Goryczka wyraźna, ściągająca z tytoniowo - ziołowym posmaczkiem. Piwo wytrawne, trochę ciężkie w odbiorze, ale bardzo smaczne i warte spróbowania.

8 punktów.

Opinia: Sten
25/03/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_sipaj.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)