Maryensztadt - Pszeniczny Blond

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

Pio pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody pszeniczne i jęczmienne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,3% obj., ekstraktu: 11% wag.

Barwa słomkowo - cytrynowa, mętna. Na dnie butelki pozostał całkiem spory osad drożdżowy.

Piana biała, zbita i gęsta oraz w miarę obfita. Opadła do trwałej czapeczki. Obicie osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie nieco większe niż średnie.

Zapach klasyczny dla stylu. Spora dawka banana i goździka, do tego lekkie nutki cytrusowe.

W smaku pszeniczny słód oraz wyraźne banany i goździki. Pojawia się też lekki w odbiorze cytrusowy kwasek. Końcówka goryczkowa, nawet dość spora z pestkową nutką, przełamana kwaskiem. Do ideału sporo temu piwu brakuje, ale jest bardzo dobre i fantastycznie pijalne.

7 punktów ze wskazaniem na słabe 8.

Opinia: Sten
27/01/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_pszeniczny_blond.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)