Maryensztadt - Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whisky 2018

Uwarzone w Browarze Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje.

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże

Zawartość alkoholu: 9,5% obj., ekstraktu: 22% wag. Warka do: 31.12.2021r.

Barwa miedziano-brązowa z odrobiną pomarańczowego, mętna.

Piana beżowo-pomarańczowa; bardzo mizerna. Niemal natychmiast redukuje się do porwanej jednopęcherzykowej wysepki i ringu wokół szkła.

Nasycenie niskie.

Zapach bardzo owocowy. Czuć wędzoną śliwkę, wiśniowy kwasek, sporo garbników torfowych, nieco alkoholu i trochę słodyczy.

W smaku po pierwsze czuć mocno wędzoną śliwkę, jej słodycz i kwasek. Kolejne doznania to spora dawka trwałej pestkowej goryczki, a zaraz potem torf, parę spalonych kabli i dwie krople smoły. Alkohol w smaku nie istnieje. Nawet trzewia rozgrzewa nieśmiało.
Piwo wyłącznie dla koneserów. Jedni będą je radośnie degustować, inni pomyślą, że popsute.

Dla mnie mocne 8 punktów.

Opinia: Capricorn
13/05/2020

encyklopedia/piwa/maryensztadt_projekt_barrel_aged_barley_wine_laphroaig_whisky_2018.txt · ostatnio zmienione: 2020/05/13 23:04 (edycja zewnętrzna)