Maryensztadt - Projekt 30/3

Browar Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje, Warszawa.

Wee Heavy Laphroaig Whisky Barrel Aged. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słody: Pale Ale, monachijski, wędzony torfem, wędzony czereśnią, melanoidynowy; jęczmień prażony; chmiel Iunga 2016; drożdże Fermentis US-05.

Zawartość alkoholu: 11,63% obj., ekstraktu: 32,21% wag. Data rozlewu: 28.03.2018.

Barwa ciemnego rubinu, sprawia wrażenie klarownej.

Piana żółto - beżowa, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Zredukowała się do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Szkła prawie nie oblepiła. Ot 3 kropeczki tylko.

Nasycenie z mniejszych.

Zapach torfowy z odrobiną asfaltu i bandaży. Sporo suszonych owoców przywodzących na myśl świąteczny kompot, ale taki bardziej egzotyczny z figami i daktylami. Trochę karmelu i nalewkowy alkohol przesiąknięty aromatem beczki.

Smak zdominowany przez słodycz, taką zarówno owocową, jak i likierową. Coś jak wiśnie w alkoholu. Wyraźna torfowa wędzonka, sporo palonki i wyraziste suszone egzotyczne owoce. W tle beczkowe taniny. Goryczka z tych mniejszych i tłumiona jest słodyczą. Alkohol w sumie świetnie ukryty, choć ostro czuć go w trzewiach i w głowie. Piwo typowo degustacyjne do bardzo powolnej konsumpcji. Jak dla mnie bez mała niebo w gębie. Jedynie mogłoby być nieco mniej słodyczy.

Dlatego też 9,5 punktu.

Opinia: Sten
31/08/2018

encyklopedia/piwa/maryensztadt_projekt_30_3.txt · ostatnio zmienione: 2018/09/01 01:29 (edycja zewnętrzna)