Maryensztadt - Niemiecki Pils

Wyprodukowane w Browarze Maryensztadt, Sportowa 3, 26-700 Zwoleń przez GME Restauracje Sp. z o.o. Sp. K. Kod kreskowy: 59036780221811).

German Pils - Maryensztadt klasycznie.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Z rozpędu dodano na etykiecie: „Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu” chociaż nie jest mętne.

Alk. 4,5% obj. Ekst. 13 % wag. Najlepiej spożyć do 10-03-2022.

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiele, drożdże.

Kolor. Złoty. Całkowicie klarowne.

Piana silna, zróżnicowana, biała z kremowym odcieniem. Znika powoli, pozostawia obfite, pierścieniowe ślady na szkle.

Nasycenie więcej niż średnie.

Zapach. Nieco zbożowy z nutą chmielu.

Smak. Zdecydowana goryczka, nie zalegająca. W drugiej fazie trochę biszkoptowej słodkości. Pojawia się też chmiel. Niestety, goryczka pod koniec staje się odrobinę paląca. Niby ekstraktu jest 13, ale mnie wydało się wodniste. Ale bez udziwniań amerykańskich i owocowych - woda, jęczmień, chmiel… W zasadzie trafione w typ pilsowy – takie lekkie piwo wieczorne.

Dodałem 1 punkt za wygląd i piane bo są udane. Czyli 7 punktów.

Opinia: Naj
27/06/2021



Niewielka zmiana etykiety.

Kod kreskowy, skład i alkohol bez zmian. Tym razem nie podano ekstraktu. Warka do: 21.09.2023.

Barwa złocista, mętnawa.

Piana biała, obfita o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubej kołderki. Firankowo osiadła na szkle.

Nasycenie mniejsze od średniego.

Zapach w pierwszej chwili mało przyjemny. Taka mokra, mocno zużyta ścierka. Szczęśliwie w miarę szybko wietrzeje. Przechodzi w słody z białym pieczywem, kwiaty i ziółka.

Smak słodowy ze sporą dawką słodyczy, która w zasadzie zdominowała to piwo. Delikatny kwasek przywodzący na myśl cytrusy i solidna ziołowa goryczka. Na finiszu słodycz i lekka wodnistość. Gdyby nie ten odpychający aromat, byłoby to niezłe piwo.

Tak tylko słabe 5 punktów.

Opinia: Sten
31/12/2022

1)
GME Restauracje Sp. z o.o. Sp. K., ul. Nowy Świat 33/13, 00-029 Warszawa.
encyklopedia/piwa/maryensztadt_niemiecki_pils.txt · ostatnio zmienione: 2022/12/31 18:07 (edycja zewnętrzna)