Maryensztadt - Mi to Żyto

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

Roggenbier. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne i żytnie, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 13% wag.

Barwa pomarańczowo - miedziana, mocno zmętniona.

Piana kremowa z tych cieńszych. Opadła do porwanej warstewki, następnie do opaski. Minimalnie oblepiła szkło.

Nasycenie niewielkie.

Zapach charakterystyczny dla piwa pszenicznego. Dominuje banan(widać taki gatunek drożdży), w tle aromat słodowy.

W smaku dominują słody. Jest sporo pieczywa oraz nutka bananowa. Pod koniec nieco owoców z minimalnym kwaskiem. Goryczka pojawia się po krótkiej chwili i dość długo zalega na podniebieniu. Ciekawe piwo, warte spróbowania.

Mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
11/02/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_mi_to_zyto.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)