Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.
Roggenbier. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne i żytnie, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 13% wag.
Barwa pomarańczowo - miedziana, mocno zmętniona.
Piana kremowa z tych cieńszych. Opadła do porwanej warstewki, następnie do opaski. Minimalnie oblepiła szkło.
Nasycenie niewielkie.
Zapach charakterystyczny dla piwa pszenicznego. Dominuje banan(widać taki gatunek drożdży), w tle aromat słodowy.
W smaku dominują słody. Jest sporo pieczywa oraz nutka bananowa. Pod koniec nieco owoców z minimalnym kwaskiem. Goryczka pojawia się po krótkiej chwili i dość długo zalega na podniebieniu. Ciekawe piwo, warte spróbowania.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
11/02/2016