Maryensztadt - Czarnolas

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

Double India Black Ale.

Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 7,6% obj., ekstraktu: 18% wag.

Barwa czarna bez przebłysków.

Piana ciemnobeżowa, średnio - obfita i bardzo gęsta. Opadła do cienkiej kołderki. Obficie oblepiło szkło, tworząc na nim koronkowo - firankowy wzorek.

Nasycenie niewielkie.

Zapach cytrusów przeplecionych iglakami z muśnięciem palonki i suszu owocowego.

Smak na początku cytrusowy. Szybko przechodzi w sporą palonkę zmieszaną z gorzką czekoladą i kawą. Na finiszu niczego sobie goryczka z wyraźną nutą żywiczną. Alkohol świetnie ukryty, choć trochę rozgrzewa od środka. Nad wyraz dobre piwo. Polecam miłośnikom stylu. Powiem, że ma w sobie też coś ze stouta.

8,5 punktu.

Opinia: Sten
28/06/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_czarnolas.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)