Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.
Double India Black Ale.
Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 7,6% obj., ekstraktu: 18% wag.
Barwa czarna bez przebłysków.
Piana ciemnobeżowa, średnio - obfita i bardzo gęsta. Opadła do cienkiej kołderki. Obficie oblepiło szkło, tworząc na nim koronkowo - firankowy wzorek.
Nasycenie niewielkie.
Zapach cytrusów przeplecionych iglakami z muśnięciem palonki i suszu owocowego.
Smak na początku cytrusowy. Szybko przechodzi w sporą palonkę zmieszaną z gorzką czekoladą i kawą. Na finiszu niczego sobie goryczka z wyraźną nutą żywiczną. Alkohol świetnie ukryty, choć trochę rozgrzewa od środka. Nad wyraz dobre piwo. Polecam miłośnikom stylu. Powiem, że ma w sobie też coś ze stouta.
8,5 punktu.
Opinia: Sten
28/06/2016