Markowy - Kornik

Browar Markowy, Hajnówka.

Piwo świerkowe, górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński; chmiel Lubelski; świerk pospolity (Picea abies); drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 13% wag. Warka do: 10.01.2018.

Barwa bursztynowo - miedziana, mętna.

Piana bladokremowa, cienka o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się dość szybko ze słyszalnym sykiem do porwanego kożuszka, następnie do pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie z tych nieco większych.

Zapach słodowy z wyraźną skórką od chleba i ze sporą wonią świerkowych gałązek. Wyczuwa się też trochę drożdży i a kwiaty też się pojawiają.

Smak na początku świerkowy, jakby przeżuwało się korę. Wyrazisty słód z odsłodową słodyczą i odrobiną pieczywa i subtelny owocowy kwasek. Goryczka poniżej średniej i daje znać o sobie w chwilę po przełknięciu. Piwo sprawia wrażenie nieco wodnistego, ale jest ciekawe i spróbować warto.

Słabe 7 punktów, ze wskazaniem na 6,5.

Opinia: Sten
28/09/2017



Warka do: 20.01.2021 r.

„Kornik to piwo górnej fermentacji w stylu Pale Ale.
Lekkie i aromatyczne z dodatkiem igieł świerku z Puszczy Białowieskiej co daje mu zapachu lasu świerkowego i nieco żywicznej delikatnej goryczki. Kornik, mimo że mały, to najbardziej znany owad z Puszczy Białowieskiej.”

Grafika i parametry bez zmian.

Piwo mętne. Barwa złocisto - żółtawa.

Piana średnio obfita, biała, drobna, przeciętnie trwała. Opada w kilka minut do porwanej warstewki; firankowato oblepia szkło.

Nasycenie średnie do dużego.

Zapach przeciętnie intensywny, ciekawy i przyjemny. Czuć przede wszystkim igły świerkowe. Oprócz nich słód i nutę kwiatową, a także drożdże i nieco diacetylu.

W smaku piwo treściwe. Dominuje posmak świerkowych gałązek i igieł wraz z nutą żywiczną. Oprócz tego czuć słód, nieco kwasku i nutę kwiatowo - owocową. Goryczka niezbyt mocna, pojawia się w chwilę po przełknięciu. W sumie bardzo ciekawe piwne doświadczenie. Mi to piwo podpasowało.

7,5 punktu.

Opinia: j24
04/08/2020



Wyprodukowane przez Browar Markowy Mariola Dziubonos. Kod kreskowy: 59066604700831).

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Alk. 5% obj. Ekst. 13 BLG. Najlepiej spożyć do 20-10-2021.

Skład: woda; słody jęczmienne, pilzneński, wiedeński; chmiel lubelski; świerk pospolity; drożdże US-05.

Kolor. Miodowo-złoty. Lekko mgliste.

Piana dość silna, drobna, biała. Znika powoli do pokaźnej warstewki, pozostawia firankowe ślady na szkle.

Nasycenie więcej niż średnie.

Zapach. Nieznaczny, lekko kwiatowy i świerkowy.

Smak. Bez goryczki, igliwie świerkowe. Trochę słodyczy nieco mdłej. Pojawia się nieznaczny kwasek oraz wyraźny słód. Pomijając igliwie świerkowe, trochę bez wyrazu. Jak na 13-tkę, trochę za wodniste. Punkt należy się za wygląd.

Ale nie więcej niż 6 pkt.

Opinia: Naj
29/06/2021

1)
Browar Markowy Mariola Dziubonos, ul. Gajowa 1 A, 17-200 Hajnówka.
encyklopedia/piwa/markowy_kornik.txt · ostatnio zmienione: 2021/06/29 22:11 (edycja zewnętrzna)