Majer Witbier

Wyprodukowano przez: Hotel Silvia Maria i Ernest Majnusz, Gliwice.

Piwo niepasteryzowane.

Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński; płatki pszeniczne i owsiane; belgijskie drożdże Brewferm Blanche; skórki pomarańczy słodkiej oraz gorzkiej curacao; kolendra indyjska; chmiele: Amarillo, Cascade, Palisade, Chinook, Simcoe.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13,5% wag. Warka do: 10.08.2018.

Barwa cytrynowo - pomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnio - obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubej kołderki. Obfitą i gęstą koronką osiadła na szkle.

Nasycenie trochę większe od średniego.

Zapach cytrusowy z dominacją pomarańczy, trochę kolendry i nutka słodowa ze wskazaniem na pszenicę.

Smak wytrawny. spory cytrusowy kwasek z wyraźną skórką pomarańczy, która daje też fajną goryczkę, choć w tej i ziółka też się wyczuwa. Trochę kolendry oraz wyraźne nutki słodowe przeplecione przyprawami. Piwo bardzo pijalne i orzeźwiające w sam raz na letnie upały.

8 punktów.

Opinia: Sten
27/07/2018

encyklopedia/piwa/majer_witbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/07/28 10:52 (edycja zewnętrzna)