Liberec - Konrad Světlý Ležák 12°

Pivovar Liberec - Vratislavice, Czechy.

Skład: woda pitna, słód jęczmienny, cukier, czeski chmiel, ekstrakt chmielowy.

Zawartość alkoholu: 5,2%, ekstraktu: 12 %.

Barwa złocista, wpadająca w bursztyn.

Piana biała, tworząca ładną czapę. Redukuje się spokojnie. Pod koniec zaczyna się rwać, choć minimalny grzybek utrzymał się do końca. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie spore.

Zapach słodowy z delikatnym chlebkiem i odrobiną nutek kwiatowych.

W smaku chlebowa słodowość z delikatną słodyczą walczącą z kwaskiem. Pojawia się nieco owoców i kwiatków Goryczka intensywna i długotrwała, wielce przyjemnie łechce podniebienie.

Całkiem przyjemne piwko, które można powtarzać.

8 punktów.

Opinia: Sten
23/03/2013



Pivovary Vratislavice (Hols a.s.), Czechy.

Piwo typu lager. Zawartość alkoholu 5,2%. Warka do 21.06.2019 roku.

Barwy ani piany nie opiszę gdyż piwo spożywałem z butelki w schronisku na Szrenicy. Piwo bardzo smaczne klasyk czeskiej klasyki :-) Bardzo przyjemnie wyczuwalny słód oraz jak dla mnie rozkoszna goryczka, dzięki żateckiemu chmielowi. Nie wiem czy to kwestia pragnienia ale piwko mi nad wyraz smakowało.

Z pełnym przekonaniem 8 punktów.

Opinia: filipesku
10/11/2018



Kod kreskowy: 85940441900461).

Jasne piwo leżakowe. Pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, produkty chmielowe. Pakowane próżniowo.

Alkohol - 5,2 % obj., Ekstrakt - 12 %. Warka do: 14.07.2024 r.

Piwo klarowne. Barwa złocista.

Piana obfita, biała, dość drobna, średnio trwała. Opada nierównomiernie w kilka minut do cienkiej warstewki; trochę oblepia szkło.

Nasycenie wyższe niż średnie.

Zapach słaby, słodowy z nutą chlebową.

W smaku piwo treściwe i gorzkawe. Dominuje słód z nutą chlebową. Oprócz niego czuć nutę kwiatową z odrobiną kwasku. Goryczka mocna, chmielowa, przyjemna, długo ciesząca język i podniebienie. W sumie dobre i smaczne piwo. Czeska klasyka.

7,5 punktu.

Opinia: j24
06/11/2023

1)
HOLS a.s., Zlatnická 1128/6, Praha 1.
encyklopedia/piwa/liberec_konrad_svetly_lezak_12.txt · ostatnio zmienione: 2023/11/06 19:40 (edycja zewnętrzna)