Łańcut - Chłop Pańszczyźniany

Browar Łańcut.

Witbier. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: słód pilzneński, płatki pszenne, płatki owsiane, chmiel, skórki pomarańczy i cytryny, curacao, kolendra, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,3% wag., IBU-15.

Barwa słomkowo - cytrynowa, mętna.

Piana biała, cienka. Zredukowała się stosunkowo szybko do porwanego kożuszka. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach z wyraźną kolendrą. Do tego sporo cytrusów o subtelna nutka bananowa.

Smak cytrusowy i całkiem wyrazisty. Sporo kolendry i rónie sporo nutek jakby pieprzowych. Słód średnio - wyrazisty i fajnie łagodzony płatkami. Goryczka zgodna z deklarowaną wartością, czyli niewielka i przełamana kwaskiem. Piwo lekkie w odbiorze i pijalne. Wa sam raz na lato, choć szału nie ma.

Jest dobre, zatem 7 punktów.

Opinia: Sten
13/09/2016

encyklopedia/piwa/lancut_chlop_panszczyzniany.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)