Wyprodukowano w Browary Regionalne Wąsosz dla Browaru Kraftwerk we współpracy z Kattowitzer Brauhaus.
Piwo jasne pasteryzowane, niefiltrowane w stylu Hefeweizen.
Skład: woda, słód (pszeniczny, jęczmienny wędzony torfem, jęczmienny typu pilzneńskiego), chmiel Hallertau Tradition, drożdże Mauribrew Weiss.
Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 13% wag.
Barwa jasnego złota, subtelnie zamglona.
Piana biała, średnia. Opadła pomału do cieniutkiego kożuszka. Minimalnie oblepiła szkło.
Nasycenie niewielkie.
Smak na początku słodki. Przechodzi w delikatny, cytrusowy kwasek. Banan nad wyraz mizerny, nie mniej jednak wyczuwalny. Wędzonka krótkotrwała i nieco tłumiona słodyczą. Goryczka mało intensywna o trawiastym charakterze. Piwo orzeźwiające. Szkoda, że nie udało mi się go wypić jak było nieco cieplej.
7 punktów.
Opinia: Sten
09/10/2015