Minibrowar Kowal, Koszalin.
Piwo pszeniczne – Weizen. Niefiltrowane, lekko spasteryzowane.
Skład: słód pszeniczny, Weyermann Carapils, Caramunich Typ III; polski chmiel Marynka; drożdże Fermentis WB-06.
Zawartość alkoholu: 4,6% obj., ekstraktu: 11,8% wag.
Barwa cytrynowa, mocno zmętniona.
Piana biała, bardzo obfita o konsystencji ubitego białka. Opadła do kilkucentymetrowej trwałej czapy. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie duże. Czuć szczypanie na języku.
Zapach klasyczny dla stylu. Spora dawka bananów i goździków, słód i nieco owoców cytrusowych.
W smaku cytrusowy kwasek, następnie spora dawka bananów i zdecydowanie mniej goździków. Trochę słodu i spora goryczka, moim zdaniem nieco za duża o cytrusowo – pestkowym posmaczku. Piwo ze wszech miar poprawne i zwyczajnie dobre.
W pełni zasłużone 7 punktów.
Opinia: Sten
17/04/2016
Kod kresowy: 59082118834341).
Szata graficzna, skład i parametry bez zmian. Warka do: 23.11.2023.
Barwa ciemnego złota, mętnawa.
Piana biała, obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Zredukowała się do porwanej warstewki. Na szkle pozostawiła kilka plamek.
Nasycenie duże. Czuć szczypanie na języku.
Zapach bananowo - goździkowy. Słód z biszkoptami i nutka cytrusowa.
Smak kwaskowy, cytrusowy. W zasadzie zdominował to piwo. Słody z biszkoptami i nieśmiało pojawiającą się krótkotrwałą słodyczą. Po chwili dają o sobie znać banany i goździki. Goryczka pestkowa, nieco trawiasta, nawet przyjemna w odbiorze, niestety skutecznie tłumiona kwaskiem.
Jest go zdecydowanie za dużo jak na piwo pszeniczne i przez ten kwasek dam tym razem 6 punktów.2)