Browar Kormoran, Olsztyn.
Piwo dolnej fermentacji, jasne niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód pszeniczny, chmiel (Marynka, Sybilla), drożdże.
Zawartość alkoholu 6,2% obj., ekstraktu: 16,0% wag.
Barwa miedziana, mętna.
Piana kremowa, średnia. Opadła do porwanego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie spore.
Zapach chmielowy z subtelnym słodem. W tle minimalne ziółka.
Smak niczego sobie. Dominuje chmiel z fantastyczną goryczką. Pojawiają się nutki owocowo-kwiatowe z delikatną słodyczą i takim kwaskiem. Słód nieco schowany, ale wyczuwalny i to całkiem przyjemnie. Finisz to nieco przełamana owocami goryczka, cudownie działająca na kubki smakowe. Kolejne piwo z Olsztyna, które trzeba spróbować, bo na prawdę warto.
9 punktów.
Opinia: Sten
24/09/2014