Kormoran - Hibiskus Doppelbock

Browar Kormoran Sp. z o.o. Olsztyn. Kod kreskowy: 59025280025641).

Piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), chmiel, hibiskus, drożdże.

Zawartość alkoholu: 9,0% obj., ekstraktu: 22% wag. Warka do: 03.11.2024.

Barwa brunatno - rubinowa, bez mała klarowna.

Piana jasnobeżowa, cienka o drobnych pęcherzykach. Opadła do pierścienia. Drobniutką koronką osiadła na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach hibiskusa, rodzynek i przypraw.Słody z przyrumienioną skórką chleba i karmel.

Smak kwaskowy z wyraźnym hibiskusem. Sporo rodzynek i nutka kwiatowa. Słody z przypaloną skórką chleba i karmelem, choć tego jest niewiele. Delikatne taniny nieco ściągające podniebienie. Alkohol ukryty. Goryczka niewielka z delikatnymi ziółkami i przełamana kwaskiem. Wspaniały ten koziołek, a hibiskus nadał mu dodatkowych walorów.

8 punktów.

Opinia: Sten
28/10/2022

1)
Browar KORMORAN Sp. z o.o., al. Gen. Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn.
encyklopedia/piwa/kormoran_hibiskus_doppelbock.txt · ostatnio zmienione: 2022/10/29 11:02 (edycja zewnętrzna)