Kormoran - Cervisia Marcialis

Browar Kormoran

„Najstarsze tradycje Warmii.”

Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, chmiel.

Zawartość alkoholu: 6,8%, ekstraktu: 14,5%.

Barwa bursztynowo herbaciana.

Piana ciemno kremowa, bardzo obfita. Opada do porwanej kołderki, częściowo oblepia szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach słodowo chmielowy z tych subtelniejszych. Po chwili pojawia się palonka.

W smaku nawet ciekawe. Początek przyjemnie owocowy z odrobiną delikatnej słodyczy. Nuty słodowe umiarkowane, ale słód palony całkiem raźnie się przebija i jest dość spory i ładnie miesza się z długotrwałą goryczką.

Niestety jest i malutki minusik. W pierwszych łykach pojawia się alkohol w ilości nieco nadmiernej. Na szczęście bardzo szybko zanika.

Dlatego też 8 punktów, bo byłoby więcej.

Opinia: Sten
16/10/2012

encyklopedia/piwa/kormoran_cervisia_marcialis.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)