Koreb - Łaskie

Browar Koreb.

Regionalne piwo tradycyjne.

Na początek reklama: „To szlachetne piwo warzyliśmy specjalnie dla Ciebie z czystych i nie skażonych genetycznie płodów Ziemi Polskiej, według najlepszych zasad sztuki piwowarskiej. Od stuleci jego smak rodził się razem z tym co najlepsze, w każdym kiełkującym ziarnie jęczmienia, w sercu naszego kraju nad Bałtykiem w XV i XVI w. Piwo Łaskie pijano na dworach królewskich i rycerskich. Nominacja Polski Produkt Żywności 2009. Piwo jest wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Najlepsze przed Tobą. Na Zdrowie!”

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,2%.

Piana w stanie szczątkowym już w trakcie nalewania, a starałem się coby wytworzyć jej choć trochę. No nie udało się. Barwa bursztynowa, mętna. Nasycenie prawie zerowe. Zapach intensywnie słodowy.

W smaku dominuje słodycz, jak dla mnie, słodzącego nawet rosół, zdecydowanie za intensywna. Poza tym bardzo delikatna, ledwie wyczuwalna goryczka i słód - zdecydowanie silniejszy.

Powiem szczerze, że spodziewałem się czegoś znacznie lepszego.

Dam nie więcej jak 4 punkty.

Opinia: Sten
29/06/2010

encyklopedia/piwa/koreb_laskie.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)