Browar Koreb.
Regionalne piwo tradycyjne.
Na początek reklama: „To szlachetne piwo warzyliśmy specjalnie dla Ciebie z czystych i nie skażonych genetycznie płodów Ziemi Polskiej, według najlepszych zasad sztuki piwowarskiej. Od stuleci jego smak rodził się razem z tym co najlepsze, w każdym kiełkującym ziarnie jęczmienia, w sercu naszego kraju nad Bałtykiem w XV i XVI w. Piwo Łaskie pijano na dworach królewskich i rycerskich. Nominacja Polski Produkt Żywności 2009. Piwo jest wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Najlepsze przed Tobą. Na Zdrowie!”
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Zawartość alkoholu: 5,2%.
Piana w stanie szczątkowym już w trakcie nalewania, a starałem się coby wytworzyć jej choć trochę. No nie udało się. Barwa bursztynowa, mętna. Nasycenie prawie zerowe. Zapach intensywnie słodowy.
W smaku dominuje słodycz, jak dla mnie, słodzącego nawet rosół, zdecydowanie za intensywna. Poza tym bardzo delikatna, ledwie wyczuwalna goryczka i słód - zdecydowanie silniejszy.
Powiem szczerze, że spodziewałem się czegoś znacznie lepszego.
Dam nie więcej jak 4 punkty.
Opinia: Sten
29/06/2010