z Browaru Witnica na austriackiej licencji.
Wyprodukowane z najczystszej wody. Warzone z dodatkiem pestek dyni pochodzących ze Styrii (Austria) oraz drożdży, chmielu i słodu.
Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 11,7%.
Piana ciemno kremowa, początkowo gęsta, niknie jednak zdecydowanie za szybko, choć cienka obrączka na ściance kufla pozostaje do końca.
Barwa rubinowa.
Nasycenie dość mocne.
Zapach słodowo karmelowy.
W smaku dominuje przyjemna goryczka z palonym słodem (a może to wspomniane wcześniej prażone pestki dyni?). Nie mniej jednak całkiem przyjemne. Szkoda tylko, że butelka mizerna: 0,3 l. Dodam, że kapsel jest odkręcany.
Śmiałe 9 punktów
Opinia: Sten
06/08/2010
Jak widać odrobinę zmieniła się szata graficzna piwa i zmieniono krawatkę.
KOR GmbH, Langenzersdorf, Austria.
Piwo z pestek dyni
Etykieta informuje, że jest to oryginalna receptura Sitter-Bräu, Bawaria, Niemcy.
Skład jaki podaje importer to: słód, chmiel, woda, drożdże.
Wyprodukowane z najczystszej, źródlanej wody. Warzone z pestek dyni pochodzących ze Styrii (Austria) oraz chmielu i słodu.
Alkohol i ekstrakt bez zmian.
Piana beżowa. Tworzy się jakieś 2,5 cm. Dosyć zbita. Opada raczej szybko do kilku mm. Po pierwszym łyku zaczyna się rwać.
Nasycenie średnie.
Barwa brunatno – rubinowa. Klarowne.
W zapachu prym wiodą kawowe nuty. Wyraźna palonka. Gdzieś w oddali cytrusy.
Smak: na samym początku degustacji wyczuwalne są dyniowe (pestkowe) akcenty na tle wyrazistej palonki. Ciekawy smak. W miarę postępowania konsumpcji, dyniowy smak zatraca się w wyraźnej goryczce z palonki.
Posmak palonki – goryczkowy z dobrze wyczuwalnymi chlebowymi nutami.
8,5 punktu.
Opinia: moondriver
22/05/2014