Kirsch Porter

Browar Bergquell-Brauerei Löbau

Składu nie pamiętam, ale mniej więcej tak: 90% porter, 10% sok wiśniowy (składający się z samej chemii).

Zawartość alkoholu: 4,2%

Barwa rubinowa, piana beżowa, zanikająca. Nasycenie duże.

Zapach mocno wiśniowy.

Smak. Słodycz, słodycz i jeszcze raz słodycz. To w zasadzie był sok wiśniowy z dodatkiem (małym) piwa, niż piwo z sokiem. Z porterem nic to wspólnego, no może poza kolorem piany, nie ma. Nie polecam.

3 punkty.

Opinia: Sten
08/01/2011











Tym razem rozlewane z tanka do plastiku w sklepie z piwem no i nazwa rodzima Piwo Wiśnia w Porterze.

Polski rozlewacz pokusił się o podanie składu: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże, syrop wiśniowy.

Alkoholi bez zmian: 4,2%.

Barwa brunatna, mętna.

Piana jasnobeżowa, obfita po nalaniu. Opada z głośnym sykiem w ekspresowym iście tempie do cieniutkiej obwódki wokół szkła, która pod koniec znika.

Nasycenie olbrzymie.

Zapach sztucznej wiśni i to wszystko.

W smaku dominuje gaz wychodzący wręcz nozdrzami, sacharyna i sztuczna wiśnia. Po chwili pojawia się krótkotrwała goryczka, taka bardziej pestkowa. Piwa, a tym bardziej porteru to w tym napoju nie wyczułem ani odrobiny.

Tym razem 2 punkty.

Opinia: Sten
05/12/2013

encyklopedia/piwa/kirsch_porter.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)